Veelgestelde Vragen

Onze kennis willen we graag delen

Veelgestelde vragen over zonne-energie

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Vul dan het contactformulier in of neem contact met ons op via telefoonnummer 0228 59 72 72. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Nee, een vergunningsaanvraag is alleen vereist als je woning onder Monumentenzorg valt. Is dit niet het geval, dan hoef je geen vergunning aan te vragen.

Een klein kastje in je woning, de zogenaamde omvormer, zet de zonneenergie voor je om. De SolarFabriek sluit de zonnepanelen op jouw dak aan op de omvormer. In de meterkast wordt de omvormer op het elektriciteitsnetwerk aangesloten.

Je energieleverancier mag jou het gebruik van zonne-energie niet weigeren. De opwekking van zonne-energie en de teruglevering daarvan aan het netwerk, is geregeld in wetgeving. Het enige dat je hoeft te doen, is je energieleverancier informeren over het gebruik van zonnepanelen. Zo voorkom je verwarring over de meterstanden.

Niets. De stroom die jij te veel opwekt, vloeit automatisch terug naar het elektriciteitsnetwerk. Je elektriciteitsmeter loopt daardoor terug. Wat je tekort komt neem je af van het netwerk, als de opgewekte zonne-energie niet volledig in jouw energiebehoefte voorziet. De verrekening van jouw opbrengst en verbruik vindt automatisch plaats.

Ja, als particulier huishouden mag je meer energie terugleveren aan het netwerk dan je verbruikt. Je bent dan “stroomproducent”. Voor het overschot ontvang je het zogenaamde “feed-in tarief”. Deze terugleververgoeding is lager dan het tarief dat een ander betaalt, omdat de aandelen energiebelasting en netwerkkosten uit het tarief zijn weggelaten.

Ja. De energie die je afneemt van een energieleverancier is belast met energiebelasting en netwerkkosten. Die kosten betaal je alleen als je daadwerkelijk energie afneemt. Voorzie jij in je eigen energiebehoefte, dan hoef je deze kosten niet te betalen. Zonne-energie levert zo een directe besparing op je energierekening op.

Het energiebeleid van de Nederlandse overheid is aan veranderingen onderhevig. Neem voor actuele informatie over het energiebeleid en subsidieregelingen contact met ons op.

Interesse in zonnepanelen? Wacht niet langer.